Totul a început cu o idee.

Demult, citeam cărțile Winnetou, Cu piroga pe Orinoco, Aventurile lui Hucklberry Fine, La vânătoare în Congo, Papillon, Robinson Crusoe, Cireșarii sau Călătorie în jurul Pământului. Sau Frații Jderi. Am trăit și trăiesc și acum astfel de aventuri în vacanțele cu prietenii; toate preocupările mele au fost legate de natură și de înțelegerea firii umane, experimentând asupra propriei persoane. Am practicat artele marțiale cu pasiune, alpinismul, maratonul, triatlonul, boxul și altele ca metode "mecanice" de  autocunoaștere – arhitectura și munca în construcții au fost mijloacele de existență. Pentru toate aceste “mofturi” am avut suportul, înțelegerea și toleranța familiei mele.  A venit anul 1998, când am descoperit terenul pe care se afla acum satul de vacanța. Suprafața în sine era plină de gunoaie și gropi de beton, fără facilități de vreun fel dar cu împrejurimi aparte: nu existau terenuri sau construcții în preajmă, doar munți, păduri și un pârâu, Păscoaia, care separa terenul de "restul lumii".
     A durat un an eliberarea terenului de gunoaie dar imediat după ce am finalizat această etapă, am început plantările de arbori și arbuști, curățirea terenului de bolovani și mărăcini. Până acum am plantat peste 4,000 de arbori, arbuști și diverse plante. Majoritatea au prins. A trebuit sa aducem pământ fertil și să îl întindem cu lopata și grebla, apoi încetul cu încetul sa însămânțam iarba. Am refăcut o captare de apa, am creat un curs de apa cu mici cascade, am  săpat lacul și câteva bălți. Cu pământul rezultat și altul adus (vreo 300 camioane) am astupat gropile de beton și am nivelat terenul. Au urmat alți doi ani cu refacerea unor fundații și construirea primei case, cabana cea mare; apoi prima fântâna, fosa septică, gardul, curentul etc. Am săpat kilometri de șanțuri pentru canalizare, apa, căldură, curent și cabluri diverse dar am construit simplu, cu forme nesofisticate și cu materiale naturale in mare parte.
     Am considerat natura pe primul plan, arhitectura fiind funcțională dar discretă. În 2003 au venit primii oaspeți. Chiar de la descchidere, nu am pus indicatoare la șosea și am primit doar oameni “cumsecade” cu recomandări sau rezervări. In 2018, după aproape 20 ani de muncă și investiții continue, ne apropiem de o înfățișare onorabilă. De aici încolo ne preocupăm de nenumăratele detalii și mai ales de îngrijirea naturii. Intenția de la bun început a fost crearea unei mici păduri în care casele abia să fie zărite, iar omul sa aibă senzația benefică de trăire în mijlocul naturii. Iar timpul lucrează cu măsură, întregind povestea.

     

Împreună cu oamenii care însuflețesc și înnobilează locul. 

Copyright 2019
@ Inventura SRL