Fratii Jderi Crestem intensitatea vietii
Languages Romana Languages Engleza
hover image hover image
 

Istorie

Acasa » Despre noi » Istorie

Totul a inceput in idee. Demult, cand citeam cartile cu Winnetou, Cu piroga pe Orinoco, Aventurile lui Hucklberry Finn, La vanatoare in Congo, Papillon, Robinson Crusoe, Ciresarii, sau Calatorie in jurul Pamantului. Sau Fratii Jderi. Am trait si traiesc si acum astfel de aventuri in vacantele cu prietenii. Toate preocuparile mele au fost legate de natura si de intelegerea firii umane, experimentand asupra propriei persoane. Am practicat artele martiale cu pasiune, alpinismul, maratonul, triatlonul, boxul si altele ca metode "mecanice" de  autocunoastere. Arhitectura si munca in constructii au fost mijloacele de existenta. Pentru toate aceste “mofturi” am avut suportul, intelegerea si toleranta familiei mele.  A venit anul 1999, cand am descoperit terenul pe care se afla acum satul de vacanta. Terenul in sine era plin de gunoaie si gropi de beton. Fara facilitati de vreun fel. Dar imprejurimile erau aparte. Si mai mult, nu existau terenuri sau constructii in preajma, doar munti, paduri si un parau, Pascoaia, care separa terenul de "restul lumii". 

A durat un an eliberarea terenului de gunoaie. Am inceput plantarile de arbori si arbusti, curatirea terenului de bolovani si maracini. Pana acum am plantat peste 4000 de arbori, arbusti si diverse plante. Majoritatea au prins. A trebuit sa aducem pamant fertil si sa il intindem cu lopata si grebla, apoi incetul cu incetul sa insamantam iarba. Am refacut o captare de apa, am creat un curs de apa cu mici cascade, am  sapat lacul si cateva balti. Cu pamantul rezultat si altul adus (vreo 300 camioane) am astupat gropile de beton si am nivelat terenul. Au urmat alti doi ani cu refacerea unor fundatii si construirea primei case, cabana cea mare. Apoi prima fantana, fosa septica, gardul, curentul etc. Am sapat multi kilometri de santuri pentru canalizare, apa, caldura, curent si cabluri diverse. Am construit simplu, cu forme nesofisticate si cu materiale naturale in mare parte.

Am considerat natura pe primul plan, arhitectura fiind functionala dar discreta   In 2003 au venit primii oaspeti. De la bun inceput am ales sa nu punem indicatoare la sosea si sa primim doar oameni “cumsecade” cu recomandari sau rezervari.. In 2013, dupa 14 ani de munca si investitii continue (a durat caci nu am putut aplica pentru povestile europene), ne apropiem de o infatisare onorabila. De aici incolo ne preocupam de nenumaratele detalii si mai ales de ingrijirea naturii. Intentia de la bun inceput a fost crearea unei mici paduri in care casele abia sa fie zarite, iar omul sa aiba senzatia benefica de traire in mijlocul naturii. Timpul lucreaza cu masura, intregind povestea. Impreuna cu oamenii care insufletesc si innobileaza locul.